Muzički limbo

Muzička kritika i napisi o muzici

SO RTS i Bojan Suđić, Bojan Dugalić klavir 14. II 2023.

Muzička produkcija Radio televizije Srbije u poslednje vreme očigledno pokušava da stekne novu publiku, a to se čini popularnijim koncertnim repertoarima koji bi mogli da privuku i pripadnike mlađe generacije. Tako je i na poslednjem koncertu Simfonijskog orkestra Radio televizije Srbije kojim je dirigovao Bojan Suđić, Velika sala Kolarčeve zadužbine bila skoro puna. Domaća publika je oduvek dobro reagovala na muziku Sergeja Rahmanjinova, a njemu su pridodati i popularni komadi Džordža Geršvina i Lenarda Bernštajna. Izabrani su i izvrsni solisti, mlada pijanistička zvezda u usponu pijanista Bogdan Dugalić i trubač Big Benda Radio televizije Srbije Marko Đorđević.

Izvođenje komada Vokaliza Rahmanjinova u orkestarskom aranžmanu na samom početku koncerta bio je možda i rizičan potez, jer kompozicije koje praktično izviru iz tišine ponekad zahtevaju i usviraniji orkestar. Pre svega gudački deo ansambla, zvučno je mogao da bude više uobličen. S druge strane, uvertira Kandid Bernšajna izvedena na samom kraju uz isticanje trijumfalnog karaktera, donela je suverenu dominaciju limenih i drvenih duvačkih instrumenata, dok je i sam gudački ansambl delovao mnogo raspoloženije.

Najveća atrakcija koncerta bio je mladi pijanista Bogdan Dugalić, još uvek student na Univerzitetu Mocarteum u Salcburgu, kao i na Akademiji Perozi u italijanskom gradu Biela u klasi Konstantina Bogina, poznatog umetnika i na domaćim koncertnim podijumima. Mladi pijanista je izveo Rapsodiju na Paganinijevu temu Rahmanjinova i Rapsodiju u plavom Geršvina. Iako veoma mlad, Dugalić poseduje izuzetnu tehniku i zapravo je izraziti virtuoz koji već predstavlja atrakciju za publiku. Njegovo sviranje odlikuje izvrsna sitna tehnika, pa su brzi, pokretni pasaži u obe kompozicije izvedeni sa lakoćom. Poseban kvalitet ostvaren u pojedinim momentima tiče se gotovo staklastog tona u piano dinamici koji je na Stenveju Velike sale Kolarčeve zadužbine ukazao i na do sada retko istican kvalitet instrumenta. Briljantno i suvereno vladanje tehnikom sviranja ne znači automatski da je muzikalnost pijaniste u drugom planu, naprotiv. Energična interpretacija u okviru koje su istaknute glavne spoljašnje konture obe kompozicije sasvim je primerena uzrastu pijaniste koji mnogo obećava. Za dublje uvide u umetnost izvođaštva Dugalić ima još vremena, a sudeći po njegovom nastupu, oni su u njegovoj daljoj karijeri sasvim izvesni.

Posebno bi trebalo da se istakne i izvođenje kompozicije Summertime Geršvina u izvrsnom aranžmanu za orkestar, hor i solo trubu. Kao specijalni gost, na sceni se pojavio solista Big Benda Radio televizije Srbije Marko Đorđević, koji je stilski besprekorno, u tradicionalnom maniru mjuzikla i uz isticanje mnoštva vokalnih kvaliteta, tumačio ovu čuvenu melodiju.

Poslednji koncert Simfonijskog orkestra Radio televizije Srbije na čelu sa dirigentom Bojanom Suđićem ukazao je i na sasvim solidno pripremljen orkestar ponekad pomalo grubog zvuka, a koji je sa druge strane, ostvario i svoje blistave momente.