Muzički limbo

Muzička kritika i napisi o muzici

Vaskršnji koncert u kripti Hrama Svetog Save, 17. IV 2023.

Ovogodišnji Vaskršnji koncert koji se tradicionalno održava u Hramu Svetog Save, brižljivo je bio pripremljen u tom smislu što su svi učesnici ostvarili upečatljive nastupe. Umesto u velikom i preakustičnom prostoru hrama, publika je horove mogla da sluša u kripti koja je akustički idealna za ovakve koncerte. Kratki, interesantni i prigodni govorni segmenti koje su čitali glumci Tijana Maksimović i Milan Bosiljčić, autorsko su delo protođakona Mladena Kovačevića i bili su dovoljni da upotpune smene ansambala.

Koncert je započeo nastupom dečijeg hora Rastko iz Beograda kojeg predvodi Milena Antović i koji je na samom početku izveo napev Hristos voskrese Vere Milanković. Ovom prilikom, trebalo bi da se skrene pažnja na ovu savremenu srpsku kompozitorku čiji aranžmani su neobični, ali u potpunosti primereni duhu Srpskog crkvenog narodnog pojanja. Ostale aranžmane poznatih crkvenih pesama uradila je dirigentica Milena Antović, a isti slučaj je i sa vođom drugog dečijeg crkvenog hora Sveti knez Lazar iz Kruševca Vesnom Pešić. Obe su odlično pripremile dečije ansamble koji su pevali intonativno čisto i koji su očigledno bili uvežbani, a pri tom, njihovi aranžmani su sa zanatske strane za svaku pohvalu.

Nastup hora Sveti Serafim Sarovski iz Zrenjanina predstavljao je vrhunski događaj Nekoliko muških pevača predvođeni dirigentom Božidarom Crnjanskim i izuzetnim solistima Aleksandrom Tolimirom i Ljubomirom Popovićem, uglavnom su se oslonili na repertoar ruske crkvene muzike XIX veka ili na autore koji su komponovali u tom duhu, kakav je recimo bugarski kompozitor Dobri Hristov. Sigurna interpretacija, besprekorno čista horska faktura i mnoštvo različitih agogičkih i dinamičkih nijansiranja krasile su izvođenja koja ih sasvim sigurno svrstavaju u red vrhunskih vokalnih ansambala. Njihov spoj sa horom Hrama Svetog Save koga predvodi Katarina Stanković, učinjen je zbog izvođenja kompozicije Voskresni Bože Petra Turčaninova, a osećanje koje je izazvalo ovo natpevavanje navodilo je na egzaltiranost.

Ovogodišnji Vaskršnji koncert značajan je i zbog programski smelih zahvata, pa je tako, hor Hrama Svetog Save izveo kompoziciju savremenog kompozitora protojereja Ivana Mudija Angeli vopijaše. Gusta horska faktura prepuna različitih odbljesaka i kružnih pokreta ukazivala je na očigledne uzore kao što su Arvo Pert ili na još neke savremene kompozitore, naročito one iz baltičkih država. Mora se priznati da je hor predvođen Katarinom Stanković dosta radio na usavršavanju interpretacije koja je zaista ostvarena na visokom nivou. U okviru njihovog nastupa, publici se predstavio još jedan odličan solista Bojan Bulatović, koji je učestvovao u izvođenju kompozicije Molitva Davidova Vladimira Milosavljevića. Koncert je završen pesmom Na Vračaru, muzičkog pedagoga i dirigenta iz Banja Luke Mladena Matovića. Ono što raduje je to što njen mešoviti ritam i himnični karakter nije ukazivao na vulgarno poimanje religioznosti kako to već često biva u sličnim ostvarenjima. Njena melodija je pevljiva, lako se pamti i tek pomalo koketira sa takozvanim etno melosom.

Sat vremena trajanja puna je mera za koncerte poput Vaskršnjeg i raduje što su pojedinačni nastupi bili relativno kratki, što je doprinelo dinamičnosti događaja koji ni u jednom momentu nije bio dosadan. Programska koncepcija u kojoj su dominirale ruske i srpske crkvene kompozicije, zapravo je dobitna kombinacija jer domaća publika to najviše voli. U samom izboru kompozicija horovođe su bile originalne, ali pre svega, trebalo bi da se ponovi da smo mogli da prisustvujemo izvrsnim interpretacijama.